Casa Apicultorilor

Mesaje Recente

Pagini: [1] 2 3 ... 10
1
FOTOGRAFII / Re: Presa manuala de ceara
« Ultimul mesaj de Ionel Mihaela Martie 13, 2018, 03:53:20 p.m. »
In fotografiile de mai jos as vrea sa va arat cum se lucreaza cu presa manuala de faguri.

Pentru a realiza faguri cat mai reusiti sunt necesare urmatoarele:

1)Ceara de calitate cat mai buna.
2)O presa buna
3)Zer proaspat ( produsul rezultat de la scurgerea branzei )
4)Miere

Zerul si mierea impiedica ceara sa se lipeasca de presa, cantitatea de miere din zer este in jur de 20-30 %, eu nu folosesc detergenti si alte substante chimice care ar afecta familiile de albine.

Pregatirea celor necesare producerii fagurilor in sistem casnic:

Avem nevoie de doua recipiente unul mare in care vom pune apa si altul mai mic care se va aseza in cel mare si care va contine ceara.
Recomand sa folositi metoda "Bain-Marie" doar asa veti obtine faguri de calitate care au o culoare galbena si un miros placut.
Nu va recomand sa topiti ceara intr-un singur vas fiindca nu veti putea controla corect temperatura si dupa putin timp ceara se va inegrii.

Nu vom pune apa in recipientul cu ceara fiindca nu vor iesii asa de bine faguri, apa o vom pune in recipientul mare .
Eu am folosit doua ceaune tiganesti .


Va recomand sa aveti un capac care sa acopere ambele ceaune, daca vom acoperi amblele ceaune aburul va patrunde in ceaunul mic si va grabi procesul de topire a cerii.

Inainte de a incepe vom avea grija sa curatam dezinfectam presa si sa o curatam de resturile de ceara ramase de la lucrarile anterioare.
Este bine sa mai aveti pe cineva in preajma voastra care sa va ajute, sa toarne ceara si sa puna inapoi in recipient ceara ramasa.
Cel ce manipuleaza presa nu trebuie sa piarda timpul cu recipientul cu care se toarna ceara in faguri, va trebui sa fie destul de rapid sa apese pe ea altfel vor iesii faguri grosi .

Este important ca sa aveti o sursa de caldura pentru presa altfel aceasta se va raci si vor iesii faguri grosi.
Eu am facut sub cerul liber la caldura soarelui.

Eu a procedat in felul urmator.
Am turnat amestecul de zer cu miere in presa, am lasat capacul apoi o misc putin sa iasa bulele de aer.
Apoi torn amestecul de zer intr-un alt recipient si scurg putin presa
( la primul fagure va merge mai greu, si uneori se va desprinde mai greu fagurele, dar dupa acea incepe sa mearga usor totul )
Imediat dupa ce am scurs presa cineva imi toarna ceara in ea, apoi eu o inchid repede si ma apas pe ea.

Dupa cateva secunde, cu un cutit trec prin toate laturile presei pentru a desprinde fagurele de ramasitele care adera pe peretii presei.
(Daca nu faceti aceasta operatiune veti desface mai greu presa, iar faguri se pot strica )

Apoi desfaceti presa, curatiti resturile de ceara cu un cutit, indepartati fagurele si reluati operatia de la capat.

2
CUMPARARI PRODUSE APICOLE / Faguri vechi!!!
« Ultimul mesaj de vali Ianuarie 28, 2018, 12:52:43 p.m. »
Colectam faguri vechi si bostina!!!!.
Faguri 3lei buc sau schimb cu foite.
Bostina intre 2si 3lei kg.

0746752212 ;)
3
CAPITOLUL II
Procedura de identificare a stupilor


Citat
Art. 4. -

(1) Pe teritoriul României toti apicultorii sunt obligati sa îsi identifice stupii.

(2) În termen de maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, apicultorii au obligatia sa îsi identifice stupii.

Art. 5. -

(1) Apicultorii depun la oficiul judetean de zootehnie, denumit în continuare OJZ, cererea de alocare a codurilor de identificare a stupinelor, însotita de urmatoarele documente:

- copie a actului de identitate BI/CI/certificatului de înregistrare la oficiul registrului comertului/certificatului de înregistrare fiscala, dupa caz;

- copie a adeverintei care atesta proprietatea si numarul familiilor de albine înscrise în registrul agricol la data solicitarii acesteia, eliberata de consiliul local.

(2) Codul de identificare a stupinei se aloca la adresa vetrei permanente; în cazul în care un apicultor detine stupine ale caror vetre permanente se afla în mai multe judete, apicultorul va solicita coduri si de la judetele unde se afla efectiv vetrele permanente ale stupinelor. În cererea de alocare a codului de identificare a stupinei, apicultorul are obligatia sa specifice vetrele tuturor stupinelor pe care le detine.

(3) Cererea prevazuta la alin. (1), al carei model este prezentat în anexa nr. 1, poate fi depusa direct la sediile OJZ sau prin fax, prin e-mail, prin oficiul postal cu confirmare de primire.

Art. 6. -

(1) OJZ înregistreaza cererile de acordare a codurilor de identificare a stupinelor depuse de solicitanti, verifica documentele însotitoare si acorda codurile de identificare în maximum 10 zile lucratoare de la înregistrare, eliberând adeverinta al carei model este prevazut în anexa nr. 2.

(2) ANZ elaboreaza procedura de lucru si de control privind implementarea prevederilor prezentului act normativ si o aproba prin decizie a directorului general.

Art. 7. -

Apicultorii transmit anual, în perioada 1 septembrie- 31 decembrie, la ANZ, prin OJZ, declaratia pe propria raspundere cu numarul de stupi identificati pregatiti pentru iernare; declaratia poate fi depusa direct la sediile OJZ sau prin fax, e-mail, oficiul postal cu confirmare de primire.

Art. 8. -

Apicultorii au obligatia de a duce la îndeplinire identificarea stupilor cu respectarea cerintelor tehnice, în maximum 30 de zile de la data primirii codului de identificare a stupinei de la OJZ.

Art. 9. -

(1) ANZ, prin OJZ, verifica, ori de câte ori este cazul, atât evidentele oficiale, cât si stupii existenti la fata locului în stupina, conform procedurii de lucru si de control aprobate prin decizie a directorului general.

(2) Neprezentarea evidentelor oficiale si neidentificarea stupilor si stupinelor se sanctioneaza conform legislatiei în vigoare.

Art. 10. -

Exemplul codului de identificare a unui stup este prevazut în anexa nr. 3.

Art. 11. -

Cererile pentru alocarea codurilor de identificare a stupinelor se depun la OJZ numai în perioada 1 aprilie - 31 octombrie a fiecarui an.

Art. 12. -

Anexele nr. 1-3 fac parte integranta din prezentul sistem unitar de identificare a stupinelor si stupilor.
4
CAPITOLUL I
Cerintele tehnice care trebuie îndeplinite de mijloacele oficiale de identificare a stupinelor si stupilor


Citat
Art. 1. -

(1) Panoul de identificare al stupinelor trebuie:

a) sa fie confectionat din material rezistent de culoare deschisa;

b) sa fie amplasat într-un loc în care este usor vizibil de la distanta, orientat spre calea de acces exterioara a stupinei, respectiv catre drumul de acces;

c) sa aiba dimensiuni de minimum 100 cm lungime si minimum 50 cm latime.

(2) Datele se înscriu în panou astfel: în partea superioara numele apicultorului, adresa vetrei permanente, în centru codul stupinei si dupa caz, în partea inferioara tipul stupinei: elita, multiplicare, productie.

(3) În afara datelor prevazute la alin. (2) se poate adauga sigla sau însemnele caracteristice formei de organizare din care face parte apicultorul sau sigla/însemnele caracteristice a/ale apicultorului.

(4) Caracterele trebuie sa aiba dimensiunea minima de 10 cm, iar culoarea acestora trebuie sa fie închisa, astfel încât sa fie lizibila pe fundalul panoului.

Art. 2. -

Confectionarea panoului de identificare a stupinelor si a mijloacelor de identificare a stupilor se realizeaza de catre apicultor, conform cerintelor tehnice stabilite în prezentul ordin.

Art. 3. -

Mijloacele pentru identificarea stupilor sunt urmatoarele:

1. pirogravarea stupilor:

- codul de identificare a stupului sa se aplice într-un loc în care este usor vizibil de la distanta;

- apicultorul îsi numeroteaza stupii declarati;

- codul de identificare al stupului se inscriptioneaza obligatoriu pe toti stupii declarati de catre apicultorul care solicita cod de stupina în felul urmator: partea codului care este identica cu codul de identificare a stupinei este dispusa pe un rând, fiecare cifra sau litera are latimea de 1 cm si înaltimea de 3 cm, iar numarul de ordine al stupului poate avea dimensiuni mai mari, în functie de tipul stupului, pentru a fi distins usor în tehnica apicola; apicultorul îsi numeroteaza stupii declarati;

- inscriptionarea codului de identificare a stupilor folosind orice metal înrosit electric sau în foc;

2. vopsirea stupilor:

- codul de identificare a stupului sa se aplice într-un loc în care este usor vizibil de la distanta;

- apicultorul îsi numeroteaza stupii declarati;

- codul de identificare a stupului se inscriptioneaza obligatoriu pe toti stupii declarati de catre apicultorul care solicita cod de stupina în felul urmator: partea codului care este identica cu codul de identificare a stupinei este dispusa pe un rând, fiecare cifra sau litera are latimea de 1 cm si înaltimea de 3 cm, iar numarul de ordine al stupului poate avea dimensiuni mai mari, în functie de tipul stupului, pentru a fi distins usor în tehnica apicola;

- inscriptionarea codului de identificare a stupilor prin vopsirea acestuia cu vopsea rezistenta la umiditate si la temperaturile extreme ale mediului ambiant.
5
Ordinul nr. 251/2017 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor

Citat
Formulare ce se printeaza, completeaza apoi se scaneaza si se trimit prin email oficiului judetean de zootehnie.

https://drive.google.com/drive/folders/

Apasa si prietenilor apicultori de pe facebook
Citat
Text publicat în M.Of. al României. În vigoare de la 27 iulie 2017

Vazând Referatul Agentiei Nationale pentru Zootehnie "Prof. dr. G.K. Constantinescu" nr. 11.158 din 11.07.2017, în temeiul prevederilor:

- Regulamentului nr. 1.366/2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului în ceea ce priveste ajutoarele din sectorul apicol;

- Hotarârii Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotarârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea si functionarea Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor, cu modificarile ulterioare;

- Hotarârii Guvernului nr. 1.188/2014 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Zootehnie "Prof. dr. G.K. Constantinescu", cu modificarile ulterioare, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale emite urmatorul ordin:

Art. 1. -

Se aproba Sistemul unitar de identificare a stupinelor si stupilor, prevazut în anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 2. -

În sensul prezentului ordin, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

a) Sistemul unitar de identificare a stupinelor si stupilor reprezinta totalitatea mijloacelor si documentelor utilizate pentru identificarea stupinelor si stupilor;

b) panou de identificare a stupinelor - mijloc oficial de identificare a stupinelor pe perioada deplasarii în pastoral si/sau în perioada de iernare, dupa caz, pe care se înscriu urmatoarele date: numele apicultorului, adresa vetrei permanente, codul stupinei si, dupa caz, în partea inferioara, tipul stupinei: elita, multiplicare, productie;

c) mijloace pentru identificarea stupilor - pirogravare, vopsire;

d) codul de identificare a stupinei - cod alcatuit din 2 litere care reprezinta codul judetului si 4 cifre care reprezinta numarul de ordine al apicultorului de la 0001 la 9999, eliberat de Agentia Nationala pentru Zootehnie "Prof. dr. G.K. Constantinescu", denumita în continuare ANZ, prin oficiile judetene de zootehnie, denumite în continuare OJZ-uri;

e) codul de identificare a stupului reprezinta codul de identificare a stupinei însotit de un numar de ordine, care se inscriptioneaza de catre apicultor, obligatoriu pe toti stupii declarati;

f) familia de albine - unitate biologica alcatuita din albine lucratoare, matca, trântori, faguri pentru dezvoltarea si depozitarea hranei, care se afla într-un stup;

g) stupina/exploatatie apicola - totalitatea familiilor de albine detinute de o persoana, care poate fi amplasata pe o singura vatra sau pe mai multe vetre, în numar variabil. O stupina/exploatatie apicola poate cuprinde echipamente specifice, utilaje si constructii necesare pentru desfasurarea activitatii apicole;

h) stup - echipament apicol asamblat, care adaposteste familia de albine în perioada de crestere si exploatare si este utilizat atât în stuparitul stationar, cât si în stuparitul pastoral;

i) cutie - echipament apicol cu rol de adapost pentru familia de albine, fiind necesar pentru dezvoltarea acestora, depozitarea rezervelor de hrana, realizarea recoltei, dar si pentru transportul în vederea valorificarii culesurilor de productie;

j) produse apicole - produsele obtinute de la familia de albine ca rezultat al activitatii acesteia, sub denumirea de miere, polen, pastura, laptisor de matca, ceara, propolis, venin de albine.

Art. 3. -

La data intrarii în vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 119/2011 pentru aprobarea Sistemul unitar de identificare a stupinelor si stupilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 388 din 2 iunie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 4. -

Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

      
   
Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale,
Petre Daea    

Bucuresti, 24 iulie 2017.

Nr. 251.
6
........
7
FOTOGRAFII / Re: Poze davcosti
« Ultimul mesaj de Iulian Ianuarie 10, 2018, 09:18:45 p.m. »
A luat avânt Facebookul cu grupurile apicole si forumurile toate au pierdut teren!
Stupina în 8 ianuarie 2018!
E bun si facebook-ul in anumite privinte dar in cele mai multe privinte e un dezastru.

Nu doar forumurile apicole au de suferit ci toate forumurile in general.

Pierdem timp scriind acolo fac bani din urma noastra prin reclame si tot ce scriem se pierde in timp.

Dupa cateva zile nu mai gasesti ce sa scris spre deosebire de forumuri unde doar scrii pe google si iti apare.
8
FOTOGRAFII / Re: Poze davcosti
« Ultimul mesaj de davcosti Ianuarie 10, 2018, 08:29:49 a.m. »
A luat avânt Facebookul cu grupurile apicole si forumurile toate au pierdut teren!
Stupina în 8 ianuarie 2018!
9
EVENIMENTE SI INTALNIRI APICOLE / Targ Apicol Galati 2018
« Ultimul mesaj de SAIZU Decembrie 19, 2017, 06:31:32 p.m. »
Targul Apicol Galati 2018 -editia a-aIX-a, va avea loc la Galati in data de 31Martie-1Aprilie.
Vom reveni cu detalii si informatii .
Contact:Saizu George 0751641157
10
VANZARI DIVERSE / Carti Apicultura
« Ultimul mesaj de Iulian Decembrie 14, 2017, 11:31:25 p.m. »
bdfghdfghdf
Pagini: [1] 2 3 ... 10