Casa Apicultorilor

Autor Subiect: Presa manuala de ceara  (Citit de 25354 ori)

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline Ionel Mihaela

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 1
  • Reputatie: +0/-0
Re: Presa manuala de ceara
« Răspuns #25 : Martie 13, 2018, 03:53:20 p.m. »
In fotografiile de mai jos as vrea sa va arat cum se lucreaza cu presa manuala de faguri.

Pentru a realiza faguri cat mai reusiti sunt necesare urmatoarele:

1)Ceara de calitate cat mai buna.
2)O presa buna
3)Zer proaspat ( produsul rezultat de la scurgerea branzei )
4)Miere

Zerul si mierea impiedica ceara sa se lipeasca de presa, cantitatea de miere din zer este in jur de 20-30 %, eu nu folosesc detergenti si alte substante chimice care ar afecta familiile de albine.

Pregatirea celor necesare producerii fagurilor in sistem casnic:

Avem nevoie de doua recipiente unul mare in care vom pune apa si altul mai mic care se va aseza in cel mare si care va contine ceara.
Recomand sa folositi metoda "Bain-Marie" doar asa veti obtine faguri de calitate care au o culoare galbena si un miros placut.
Nu va recomand sa topiti ceara intr-un singur vas fiindca nu veti putea controla corect temperatura si dupa putin timp ceara se va inegrii.

Nu vom pune apa in recipientul cu ceara fiindca nu vor iesii asa de bine faguri, apa o vom pune in recipientul mare .
Eu am folosit doua ceaune tiganesti .


Va recomand sa aveti un capac care sa acopere ambele ceaune, daca vom acoperi amblele ceaune aburul va patrunde in ceaunul mic si va grabi procesul de topire a cerii.

Inainte de a incepe vom avea grija sa curatam dezinfectam presa si sa o curatam de resturile de ceara ramase de la lucrarile anterioare.
Este bine sa mai aveti pe cineva in preajma voastra care sa va ajute, sa toarne ceara si sa puna inapoi in recipient ceara ramasa.
Cel ce manipuleaza presa nu trebuie sa piarda timpul cu recipientul cu care se toarna ceara in faguri, va trebui sa fie destul de rapid sa apese pe ea altfel vor iesii faguri grosi .

Este important ca sa aveti o sursa de caldura pentru presa altfel aceasta se va raci si vor iesii faguri grosi.
Eu am facut sub cerul liber la caldura soarelui.

Eu a procedat in felul urmator.
Am turnat amestecul de zer cu miere in presa, am lasat capacul apoi o misc putin sa iasa bulele de aer.
Apoi torn amestecul de zer intr-un alt recipient si scurg putin presa
( la primul fagure va merge mai greu, si uneori se va desprinde mai greu fagurele, dar dupa acea incepe sa mearga usor totul )
Imediat dupa ce am scurs presa cineva imi toarna ceara in ea, apoi eu o inchid repede si ma apas pe ea.

Dupa cateva secunde, cu un cutit trec prin toate laturile presei pentru a desprinde fagurele de ramasitele care adera pe peretii presei.
(Daca nu faceti aceasta operatiune veti desface mai greu presa, iar faguri se pot strica )

Apoi desfaceti presa, curatiti resturile de ceara cu un cutit, indepartati fagurele si reluati operatia de la capat.