Eu nu-l practic dar fiind din zona de munte pot sa-ti spun cate ceva.
Vad ca vin multi apicultori de la ses cu stupine in pavilioane si evident cu stupii varsati care incap in pavilion la transport. Locul trebuie ales pe langa drumuri bune de acces dar sa fie prin apropierea zonelolr defrisate cu cativa ani inainte. Dupa defrisare in primii 2-3 ani sunt fragi si nu-i cules la 3-4-5 ani apare zmeura, primii doi ani putina si mica apoi se face zmeuris bun pentru cules, infloreste in iunie sau iulie, depinde de clima si de expozitie, cea suduca mai repede, cea nordica mai tarziu. In 3-4 ani se impadureste si nu prea mai este zmeura.
Culesul bun la munte se face si la zburatoare, aceasta mai este in varf inflorita si in septembrie. Ea creste la cativa ani dupa defrisare dar si pe râpe unde nu prea este vegetatie, nu-i pretentioasa, daca prinzi o zona cu zburatoare poti sta si doua luni cu ele la munte. Oricum, culesul la zmeura se suprapune cu teiul si cu floarea soarelui asa ca trebuie sa alegi. Îns? dup? ce se trece f.s, la munte sunt inca flori in fanete, oamenii cosesc destul de tarziu sus in munte, chiar dupa Sf.Maria.
In anii in care ziua sunt temperaturi peste 28-30 gr si noaptea coboara sub 15 gr se formeaza mana si atunci au cules de mana. Eu am avut in fiecare an mana, nu multa dar a fost.Iti dai seama, in aug sa storci rame!
Cam asa stau lucrurile la munte. In privinta ursului, ai dreptate, sunt multi tare si din cauza ca se colecteaza fructele de padure nu prea au ce manca si sunt cam disperati si ei saracii...trebuie sa supravietuiasca cumva. Cum vrea Domnul, cum meritam as spune, ca El e singurul legiuitor care nu greseste.